Sunday, May 3, 2009

Antara PRK Penanti dan PRK UIA, SPR dan STAD

 
Hmmm..Penanti dan UIA, SPR dan STAD (HEP)...apa sebenarnya kaitan diantara mereka ini? Anda nak tahu? Ayuh, kita baca entri saya kali ini.

Saya sebenarnya terasa agak lawak sepertimana tengok raja lawak Sepah bilamana saya mendengar keputusan SPR berkaitan dgn PRK Penanti dan perubahan peraturan dalam pilihanraya.

(Gambar: calon lama dan calon baru)

Saya memetik didalam harakah:

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof pd 27 April lalu, semasa mengumumkan tarikh penamaan calon dan hari mengundi prk dun Penanti, berkata, suruhanjaya itu melarang penggunaan pondok panas dan perayu undi bagi membolehkan hari mengundi berjalan dengan “aman, tenang dan tanpa kesesakan lalu lintas,” selain “menyejukkan suasana” selepas berkempen.

Bila saya baca peraturan baru yg dibuat oleh SPR ini, terus saya teringat kat PRK UIA. Kalau kat UIA, dan mungkin di kampus2 lain, peraturan2 sebegini telah lama dilaksanakan. Di UIA, kempen utk calon2 tidak dibenarkan setelah pukul 12 tgh malam, mlm sebelum hari mengundi. So, segala kempen kena stop setelah pukul 12 tgh malam. Maka, bila hari mengundi, calon2 dah tidak dibenarkan berkempen.

Begitu juga berkaitan dengan perayu undi. Setiap calon hanya boleh ada 10 org sahaja dlm campaign group mereka. Tak boleh lebih dari itu. Inilah peraturan yg telah lama di buat oleh STAD UIA.


(Gambar: Gol kelima menanti di penanti)

Lantas saya terfikir, mungkinkah perubahan ini dicadangkan oleh ‘orang UIA’ utk dilaksanakan oleh BN? Hmmm..Maka BN terus memanfaatkan SPR yg merupakan boneka mereka utk melaksanakan perkara tersebut. Namun, adakah mereka tidak sedar, atau mungkin sudah lupa. Jadi, ingin saya ingatkan disini bahawa, walau sebodoh mana, sepelik manapun peraturan yg mereka buat, WUFI tetap menang di UIA. Justeru, adakah BN merasakan dengan peraturan baru itu, mereka akan dapat menang di Penanti? Hmm..ini yg ita tak tahu.

Memetik dalam harakah, Dato’ Mustafa Ali ada mengatakan bahawa dengan adanya pondok panas, pengundi lebih mudah utk menyemak rekod saluran mengundi mereka dan sedikit sebanyak sebagai ‘double check’ sebelum ke barong SPR.

Mengulas mengenai had penyokong pula, Mustafa melihat larangan itu dikeluarkan bagi menyekat jumlah peraih undi bagi Pakatan Rakyat yg lazimnya ramai pada hari mengundi.

Mustafa menyifatkan, tindakan mengehadkan jumlah penyokong itu juga tidak wajar dilakukan kerana bilangan penyokong yg ramai utk memeriahkan hari penamaan calon adalah perkara biasa.

Menurut Dato’ Mahfuz Omar pula, barong2 panas disediakan parti politik yg bertanding hanyalah utk membantu SPR dlm menyelesaikan perjalanan pembuangan undi dgn lebih baik dan segera, katanya.

“Kita tak kisah jika SPR nak jarakkan lagi barong, jika nak mansuhkan itu akan hanya menutup ruang parti politik utk memastikan penyokong parti masing2 ada akses kpd maklumat ttg saluran mengundi,” katanya.

Dr Dzulkifli Ahmad pula berkata:

“Tindakan dan peraturan yg dibuat ini memperlihatkan selepas BN tergugat dengan kehadiran penyokong2 PR yg semakin ramai. Apalah ertinya pilihan raya jika suasana raya itu sendiri dipisahkan pada proses pilihanraya ini,” ujarnya.

Apa yg dikatakan oleh Dr Dzulkifli di atas amat tepat. Di UIA, suasana pilihanraya pada hari pengundian seakan2 tiada erti dan tidak dirasakan kerana masing2 tidak dapat ‘mempromosi’ calon2 mereka. Sekadar beratur panjang utk mengundi.

Hmm..saya juga khuatir, mungkinkah di masa hadapan, segala peraturan2 lain yg tidak demokrasi yg dilaksanakan dikampus akan dilaksanakan utk pilihanraya di luar nanti. Adakah selepas ini, tidak akan dibenarkan lagi wujudnya parti2 atau group2 tertentu di dalam pilihanraya. Dan setiap calon hendaklah di calonkan atas stand individu sebagaimana yg dilaksanakan di kampus2. Mungkinkah juga selepas ini, kaedah terkutuk “e-voting” akan dilaksanakan diluar sana? Haa..itu yg kita tak tahu..hehe.

Wassalam. 
p/s: malam sabtu lepas berkesempatan hadir ke ceramah isu semasa di Putik. penceramahnya adalah Yb. Nik Amar, Yb Saifuddin dan juga Yb Ir. Nizar.
Antara yg menarik adalah berkaitan dgn analogi politik semasa dengan permainan bola sepak. Ada masa saya cerita di lain waktu.
Sedikit gambar di dalam dewan Putik...              dapat duk kat belakang sekali..saifudin tgh berucap..dtg lewat, x sempat dgr nik Amar

                                              suasana penuh dalam dewan

      Ir. Nizar berucap..dia kecek kelate..tp jadi x berapa menarik sbb kurang menjadi..huhu 

                                                                    Habis dah...

1 comment:

Radziah Abu Bakar said...

salam. sekarang macam2 depa buat untuk memastikan depa menang...kalau ikut byk sgt la keje2 tak cerdik tu..tapi insyaAllah, pertolongan dan kemenangan telah Allah janjikan.tinggal lagi..'tentera' islam berusaka dan tawakkal.