Monday, October 27, 2008

Final Exam..kemana destinasiku?



Alhamdulillah, setelah lebih kurang 5 tahun setengah belajar di UIA, termasuk matrikulasi, maka beberapa hari lagi akan menjelma exam terakhir sebelum saya garaduate dr bumi uia untuk ijazah pertama. Insyaallah.

Namun, hari ni saya tak berniat untuk berbincang tentang final exam tersebut, tapi ingin berbincang tentang kemana destinasi selepas grad nanti.

Berikut adalah beberapa option yg dalam perancangan.

1. Sambung ke peringkat Master dan 5th year Syariah Law.
Progress: Borang Syariah telah hantar, tp borang Master belum hantar lagi. Kalau ikut hati malas dah nak belajar civil law ni..hmmm

2. Bekerja di mana2 agensi kerajaan
Progress: Borang SPA dah hantar. Menunggu tawaran sekiranya dapat.

3. Bekerja dimana2 syarikat swasta
Progress: belum pergi temuduga dan tak hantar resume kat mana2 lagipun.

4. Bekerja sendiri, buat bisness.
Progress: Belum ada idea dan blum merancang apa2. Mungkin pasni boleh cuba tanya2 senior.

5. Buat chambering di mana2 firma guaman.
Progress: Belum pergi temuduga dan belum apply kat mana2 lagi. Sebenarnya tak beminat untuk jadi lawyer pun.

6. Lain-lain
Progress: yang ni tunggu tawaran kalau ada sapa2 yang nak tawar kerja kat mana2..huhu. mungkin mengajar ke, buat bisness ke..apa2 je lah.

Hmm..banyak sebenarnya option yg ada. Cuma nak cari yg mana kena dengan jiwa dan minat tu susah sikit..maklumlah..belajar law, tp tak minat law. Tp yg penting, final exam ni kena buat yg terbaik..insyaAllah.


Yang penting..setelah berusaha, hendaklah tawakal kpd Allah.. insyaAllah, rezeki ada di mana2..tutor saya ada pesan, lepas habis final exam, jgn cepat sangat nak start kerja, cuti dulu sebulan, ..sbb bila dah kerja, takde masa cuti lagi..hmm.

Akhirnya, semoga Allah permudahkan urusan kita di dunia dan di akhirat..wassalam.

1 comment:

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

dok sangke plop wer dok minat law..
dakpelah,wat sehabis baik dulu utk last punyer final exam ni....
kalu takdok keje sangat nanti, meh umah ana..kedai mak ana kekurangan waiter skang nih! hehe..gurau jer..